Blog

Restaurant De Knip 135 jaar!

Restaurant De Knip bestaat dit jaar 135 jaar met een horecavergunning.

Een klein stukje geschiedenis over Restaurant De Knip.

Johannes Goemans trouwt met Helena Verdegaal geboren 15 augustus 1848 te Veur, Zuid-Holland.
Toentertijd was de familie Goemans eigenaar van de hele Kniplaan, de boerderij, behoorlijk wat grond en ook van  ‘De Knip’. Elizabeth is op de boerderij aan de Kniplaan geboren en getogen.
Elizabeth Goemans trouwt met Henricus van der Meulen (Hein) op 2 mei 1913 te Voorschoten.

Zij gaan in de Knip wonen en beheren de Knip vanaf 1913 t/m 1921.
Samen krijgen zij 14 kinderen waarvan er 5 in de Knip zijn geboren.
Zij wilden graag een grotere pont en kregen hierover ruzie met de gemeente. Uiteindelijk werd dit de reden van hun vertrek.

Fam. Goemans-Verdegaal

Fam. Goemans-Verdegaal

De zussen van Elizabeth Goemans, Leens en Pien, trouwen elk met een Van Velsen (broers).
Een van de Van Velsen schijnt het beheer van de Knip, na het vertrek van Elizabeth en Hein, overgenomen te hebben. Dat zou dan Harry van Velsen zijn geweest. Deze heer kreeg 5 dochters allen geboren en getogen in De Knip. Harry van Velsen heeft in 1926 het café gestart met uiteindelijk de speeltuin erbij. Van café werd het later een uitspanning waar men heerlijke kroketten en kip kon krijgen, alsmede het huren van bootjes.

De veerpont in gebruik

De veerpont in gebruik.

In de jaren 60 werd het café-restaurant De Knip overgenomen door dochter Mart van Velsen en haar echtgenoot Piet Grundeken. Zij hebben Restaurant De Knip op een luxer plan gezet, waar vooral Mw. Grundeken de scepter zwaaide. Restaurant De Knip was toen op chique met strenge regels over de kledij. Daar is bij weigering van een gast vanwege de kleding een kop op de voorpagina verschenen van een landelijke krant. Restaurant De Knip genoot een behoorlijk aanzien in Voorschoten en weide omgeving. Men kwam gebruikmakend van de  blauwe tram uit de gehele regio, men stapte uit bij de halte Kniplaan.

Restaurant De Knip met café.

Restaurant De Knip met café.

In het begin van de jaren negentig heeft De Knip in korte periode van verschillende eigenaren gewisseld wat het restaurant niet ten goede kwam. Echter na het faillissement eind 1996 werd De Knip overgenomen door restaurateur Huib van Mierlo. Dat was het moment waar ondergetekende Marcel van Teijlingen in dienst trad als Chef-kok en de taak had om Restaurant De Knip weer op de kaart te zetten. Na 10 jaar kreeg ik de kans om Restaurant De Knip over te nemen, en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Wij hebben sinds 2006 ieder jaar één van de 5 ruimten opgeknapt en gerestyled.

In november 2012 werden we door De Michelin beloond met een Bib Gourmand, wat betekent dat wij een goede maaltijd bieden voor een faire prijs. Zo ook in 2013, 2014 en 2015 voor het komende jaar.
Zo af en toe komt mw. Grundeken-van Velsen kijken hoe het met haar restaurant De Knip gaat, en dan zie ik haar met trots kijken. Daar kan ik van genieten. In de oude opkamer het vroegere woonhuis mocht ik de 5 dochters van Harry van Velsen laten genieten van een lunch in hun oude vertrouwde woonhuis. Zo leuk om te zien.

Restaurant De Knip zetten wij graag voort, en laten we hopen dat De Knip straks 200 jaar bestaat!

Met culinaire groet,

Marcel van Teijlingen
Eigenaar/Chef-kok

Restaurant De Knip rond 1915

Restaurant De Knip rond 1915

Restaurant De Knip in 1936 met pontje

Restaurant De Knip in 1936 met pontje

Restaurant De Knip in de jaren 1950-60

Restaurant De Knip in de jaren 1950-60

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.