Valentijnsdag 2019

Valentijnsdag op donderdag 14 februari.

Op donderdag 14 februari serveren wij een speciaal Valentijns menu.

Restaurant de Knip wordt speciaal door Valentijn omgedoopt in rozengeur en kaarslicht. Die woensdag serveren wij een speciaal Valentijns menu voor jou en je geliefde. Voor diegene die geen geliefde hebben, neem een vriendin, vriend of je moeder of vader mee, verras hen en samen maken we er een gezellige avond in kaarslicht van.

Laat je onderdompelen in deze romantische sfeer.

Wij serveren een 4 gangen menu, eventueel uit te breiden. De wijnen worden afgestemd op de gerechten en als afsluiting serveren wij het dessert in stijl voor u samen.

Reserveer je tafel spoedig want vol is vol.

Reserveer voor Valentijn via telefoonnummer 071 -561 25 73 of mail naar info@restaurantdeknip.nl.

De oorsprong van Valentijnsdag stamt echter al minstens uit de 14e eeuw.

De naam Valentijnsdag is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus. Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijk op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. De kans is echter groot dat dit verhaal er pas later is bij verzonnen, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

Lupercalia

Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is het Romeinse feest Lupercalia, dat eveneens plaatsvond op 14 februari. Dit festival werd gehouden ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders, en Lupa, de wolvin die Romulus en Remus opvoedde. Volgens een beschrijving van de Griekse historiograaf Plutarchus begon het feest met de rituele slachting van een hond en twee geiten, waarna de geitenhuid werden verwerkt tot een aantal riemen.

Vervolgens renden een aantal jonge mannen naakt door de straten van Rome, waarbij ze de riemen gebruikten om uit te halen naar de enthousiaste vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou namelijk zwanger worden, of, indien ze dat al was, een goede bevalling hebben. Het feest vond weliswaar plaats op 14 februari, maar erg romantisch was het dus niet. Historici vermoeden daarom ook hier dat het verband tussen Valentijnsdag en de Lupercalia een later verzinsel is.